SEO  – Search Engine Optimization of ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd –  is erg belangrijk als je wilt dat jouw website goed gevonden wordt in Google. Er zijn enorm veel elementen waar Google jouw SEO-score op beoordeelt, en die veranderen bij elke nieuwe versie van het algoritme. maar om je alvast een heel eind op weg te helpen, kun je deze SEO-tips gebruiken.

SNELHEID

Zijn er te grote afbeeldingen die het laadproces vertragen? Gebruik je een moeilijk ‘verteerbaar’ lettertype? Check je website via gtmetrix.com of pagespeedinsights. Je ontvangt gratis een lijst met suggesties.

 

GOOGLE SEARCH CONSOLE (gratis)

  • Wordt je site wel geïndexeerd? Dit moet je wel aangeven, anders ben je helemaal niet vindbaar in Google!
  • Is je website goed geoptimaliseerd voor mobiel? Zo niet, dan vind je hier waarop het fout gaat en tips om het te verbeteren.

 

BEKIJK JE SEO-statistieken IN GOOGLE ANALYICS

Installeer Google Analytics en zorg dat je een cookie-banner op je website hebt (dat is verplicht). Hier kun je onder andere zien op welke organische zoekwoorden bezoekers binnenkomen, hoe lang bezoekers op bepaalde pagina’s blijven (dus of de pagina goed/relevant is) en welke pagina’s het meest populair zijn. En als je een zoekfunctie op je website hebt, kun je zien waar mensen veel op zoeken. Zo kun je nieuwe zoekwoorden ontdekken en daar content voor schrijven.


ZOEKWOORDEN

Zoekwoorden zijn de woorden waarop je wilt dat jouw website gevonden wordt. Deze verwerk je onder andere in je URLS, titels, alinea’s en tussenkopjes. websiteteksten. Wanneer deze woorden vaak genoeg door Google te vinden zijn, is dat ook gunstig voor als je gaat adverteren. Maar let op: overdreven veel zoekwoorden gebruiken keurt Google af. Gebruik maximaal acht keer je zoekwoord in de teksten op een pagina (bij 500 woorden). 

 

Gebruik onderstaande tools om erachter te komen wat relevant is voor de SEO van jouw website. Een
van de meest belangrijke dingen die je moet weten, is het verschil tussen shorttail en
longtail-zoekwoorden. Bij shorttail zoekwoorden heb je meestal maar 1 of 2 woorden
waar veel concurrentie op is en waar breed op gezocht wordt. Bij longtail kun je al meer
specificeren, is er minder concurrentie en kun je meer op jouw niche focussen.
Voor meer informatie over shorttail en longtail zoekwoorden, lees je dit artikel.


Gratis tools:

  • De Zoekwoordplanner in Google Ads
  • SEMrush (gratis trial, maar die komt snel tot een limiet. De betaalde versie is fantastisch)
  • Answerthepublic.com
  • Mergewords (om losse, shorttail zoekwoorden samen te voegen tot longtail)
  • Ubersuggest (je kunt er niet veel zien, maar toch een paar)


    ALT-TEXT BIJ FOTO’S

Dit is bedoeld om extra context te geven aan de foto’s, bedoeld voor blinden en
slechtzienden. Google geeft hier extra ‘punten’ voor. Gebruik hier ook je zoekwoorden. In plaats van spaties, gebruik je streepjes. Voorbeeld: seo-tools-voor-je-website.

 

META-BESCHRIJVINGEN

Dit zijn de beschrijvingen van je pagina’s die in de zoekresultaten terecht komen. Doe dit voor elke pagina. Stop hier dus ook een zoekwoord (of twee) in en schrijf met de aanmoediging dat mensen je pagina moeten bekijken. Er zit een maximaal aantal tekens aan de meta-beschrijving: 160.

 

INTERNE LINKS EN BACKLINKS

Zorg dat websites die veel bezoekers krijgen en een mate van ‘hoge kwaliteit’ hebben, naar jouw website linken. Dat heet backlinking. Google geeft jouw website dan een extra puntje. Zorg wel dat jij zelf niet veel meer naar andere websites linkt dan dat er naar jouw website gelinkt wordt: zo krijg je geen status van ‘zelf gegenereerde content’ en lijkt het voor Google alsof je alle informatie van andere websites vandaan hebt geplukt. Dat geldt eveneens voor teksten die letterlijk gekopieerd zijn van andere websites. Dat noem je plagiaat. Doe je dat, dan kun je jouw hoge SEO-score wel vergeten.

Heb je meerdere pagina’s op je website (zeker een aanrader), dan kun je op de pagina’s naar de andere pagina’s linken (interne links). Dit kan ook in je footer, door de links van al je pagina’s daar neer te zetten (en zoekwoorden kun je hier ook goed implementeren). Link het dan niet aan de tekst zoals ‘hier’ en ‘lees via deze pagina verder’, maar geef in de tekst waar je de link aan koppelt, direct aan context door het aan een zin te koppelen die uitlegt waar de gelinkte pagina over gaat.

 

 

Overige handige tools voor SEO:

YOAST SEO – Een gratis plug-in voor WordPress

Screaming Frog – Dit programma maakt een scan van je website en spoort de SEO-fouten op

MOZ – Installeer de toolbar als een Chrome-extensie en check de websites van concurrenten op hun zoekwoorden
NibblrTest je website op SEO-suggesties